ULASAN: LEGO Star Wars Ultimate Collectors Series Snowspeeder (75144)

Review: LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

Selepas membajak melalui pelbagai karton susu dan catuan Bar Bantha, saya telah akhirnya siap membina LEGO Star Wars Ultimate Collectors Series (UCS) Snowspeeder (75144)!

P4152372 edit

Set ini berikut dua bukan perbalahan UCS releases, iaitu Assault on Hoth (75098) dan The Death Star (75159) pada 2016, tetapi saya gembira untuk mengatakan bahawa tahun ini akan menjadi permulaan yang hebat untuk yang UCS selaras dengan keluaran yang akan datang yang terkini Snowspeeder.

Review: LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

Sudah 14 tahun sejak sebelum Ultimate Pengumpul Series (UCS) Snowspeeder (10129) melanda rak pada tahun 2003 dan ini adalah yang sebenar menyambut mengeluarkan semula set yang lebih tua.

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

Terdapat banyak bahagian yang diperkenalkan ke dalam perpustakaan elemen LEGO sejak tahun 2003 dan ia jelas menunjukkan dalam reka bentuk akhir UCS Snowspeeder (75144).


Membina Pengalaman

Saya mengambil kira-kira 6.5 jam untuk menyelesaikan membina dalam satu masa (termasuk rehat tandas dan sebagainya) tetapi ia benar-benar tidak berasa yang panjang.

P4152374P4152384
P4152397 P4152415

Ia terdiri daripada 1703 bahagian yang berpecah baik ke dalam tiga belas beg individu dan buku petunjuk telah kemas dibungkus dalam plastik (tidak seperti di Assembly Square di mana buku itu hanya chucked ke dalam kotak).

P4152360 edit

Hakikat bahawa bahagian-bahagian yang telah berpecah kepada 13 bahagian yang berlainan pasti membuat membina lebih menyeronokkan kerana ia membolehkan saya untuk menyiapkan santapan bersaiz sebahagian model yang agak cepat yang menambah rasa perkembangan mantap berbanding dengan luar biasa anda dengan sekumpulan batu bata yang tidak pernah seolah-olah berakhir.

Review: LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144) Review: LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

Mereka juga memilih untuk menggunakan unsur-unsur yang berlainan warna seperti hijau, kuning dan tan untuk struktur dalaman, kerana mereka tidak boleh dilihat dari luar, yang membuat orang-orang keping lebih mudah untuk mencari dalam longgokan kelabu dan putih.

Membina keseluruhan agak pepejal setelah selesai dan model adalah menghairankan “swooshable” ke tahap tertentu. Adalah sekeping paparan selepas semua tetapi anda masih mampu untuk memegang ia sehingga tanpa rasa takut bahagian murtad.

P4152416

Mengomel hanya saya, yang merupakan sentimen yang dikongsi oleh orang lain juga, adalah jumlah yang banyak pelekat terlibat. Anda akan perlu memohon agak sedikit mereka hanya untuk mewujudkan rupa rangka kanopi.

Review: LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

Look ma, STICKERS!

Saya boleh memahami rasional di sebalik penggunaan pelekat kerana ia membolehkan bahagian / elemen untuk digunakan semula di lain membina apabila pelekat dikeluarkan tetapi pada masa yang sama, ia adalah satu cabaran untuk memohon mereka sebagai tepat yang mungkin. Saya sangat mengesyorkan sepasang penyepit, kaca pembesar dan tangan yang stabil.

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

Panel bahagian bawah kapal itu dipegang oleh LEGO band getah putih yang mungkin hilang keanjalan selepas beberapa ketika tetapi band getah tetap harus menjadi pengganti yang mencukupi.


Elemen Baru

Terdapat beberapa elemen baru yang saya tidak temui sebelum ini. Salah satu daripadanya ialah unsur kanopi baru yang membentuk cermin depan yang Snowspeeder.

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

Terdapat juga komputer pelayaran yang dicetak pada 2 x 2 bata cerun hitam. Selain daripada kedua-dua, selebihnya adalah elemen hanya biasa yang anda boleh dengan mudah bricklink.

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)


Minifigures

Set ini datang dengan dua “tidak dikenali” juruterbang Snowspeeder yang sukan cetakan lengan baru. Sepanjang batang tubuh dan kaki cetakan ini adalah sama dengan orang-orang yang datang dalam set laluan utama.

P4152423
P4152424 P4152427

P4152426

Apabila saya mula-mula melihat imej produk, saya disimpulkan bahawa juruterbang adalah tidak lain daripada Zev Senesca berdasarkan cetakan topi keledar ditambah dengan fakta bahawa dia adalah satu-satunya juruterbang saya boleh ingat memakai topi keledar hitam dalam pertahanan Echo Base.

LEGO Star Wars Zev Senesca minifigure

LEGO Star Wars Zev Senesca minifigure

Sukan Minifigure Kit Valent-kanak, topi keledar generik dan ciri-ciri yang hanya mendefinisikan adalah cetakan lengan.

LEGO Star Wars Kit Valent Minifigure

LEGO Star Wars Kit Valent Minifigure

Dan terima kasih kepada Celebration Star Wars, saya dapat mengesahkan bahawa ia adalah Zev Senesca sebagai Rogue 2. Rebel Snowspeeder Pilot dan Kit Valent sebagai Rebel Snowspeeder Gunner.

Star Wars Celebration Confirms Zev Senesca and Kit Valent minifigures

Star Wars Celebration Confirms Zev Senesca and Kit Valent minifigures


Design

Apabila dibandingkan dengan UCS Snowspeeder sebelumnya (10129), yang semasa adalah lebih banyak filem yang tepat daripada sebelumnya. kanopi adalah lebih tinggi sedikit manakala yang lebih tua adalah lebih rata.

LEGO UCS Snowspeeder (75144) vs UCS Snowspeeder (10129)

LEGO UCS Snowspeeder (75144) vs UCS Snowspeeder (10129) ©Eurobricks

Pereka untuk (75144) mengekalkan alih kepak brek mekanikal bahagian atas dan bawah yang berdekatan dengan blok enjin. Anda twist tujahan belakang untuk mengaktifkan kepak bahagian atas dan yang bawah boleh diturunkan dengan tangan.

LEGO UCS Snowspeeder braking flaps mechanism

LEGO UCS Snowspeeder braking flaps mechanism

kanopi dibuka untuk mendedahkan tempat duduk juruterbang dan penembak. Turet belakang boleh pusing kiri dan kanan jika anda gerakkan kayu bedik meriam di tempat duduk belakang.

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

Satu persoalan yang juga ditonjolkan oleh kajian dalam The Brother Brick adalah peninggalan putih 1 × 1 keju cerun sebelah kepak brek. Saya faham bahawa jika cerun keju telah dimasukkan di sebelah panel luar, flap itu tidak akan dapat membuka tetapi tidak ada halangan pada yang di dalam. Mungkin ia telah ditinggalkan untuk mengekalkan keseimbangan visual di kedua-dua belah pihak.

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)


Titik Harga

Harga Runcit Disyorkan untuk Siri Snowspeeder LEGO LEGO Star Wars Ultimate Pengumpul (75144) adalah SGD $ 399.90 / £ 169.99 / USD $ 199.99 / 199.99 €. Dengan harga tempatan sebanyak SGD $ 399.90, ia adalah sedikit di sebelah yang tinggi dengan setiap unsur datang kepada kira-kira SGD $ 0.21.

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)Review: LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)
LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

Yang paling murah setakat ini adalah untuk mendapatkan set di United Kingdom kerana ia hanya £ 169.99 yang menukarkan lebih kurang SGD $ 295 yang penuh $ 100 lebih murah.

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)
LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)P4152459

Kami telah melihat harga untuk LEGO Star Wars UCS set naik tetapi hanya untuk membandingkan kapal ke kapal, UCS Hamba-1 (75060) mempunyai RRP tempatan sebanyak SGD $ 329.90 sahaja dan ia mengandungi lebih bahagian daripada UCS Snowspeeder (75144 ).


Conclusion

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder 360°

Ini adalah salah satu set yang saya pasti akan mahu LEGO Star Wars Collection saya. Malah jika anda hanya seorang peminat Star Wars, ini juga merupakan model yang baik untuk mempunyai walaupun anda bukan seorang peminat LEGO.

Pros:

  • Pengalaman membina Enjoyable
  • Model kukuh yang “swooshable”
  • Filem tepat
  • sekeping paparan Cemerlang

Cons:

Terlalu banyak pelekat

  • Harga boleh menjadi
  • Penghalang untuk pembelian

benar-benar menikmati pengalaman membina kerana ia adalah jelas bahawa pereka mengambil masa untuk membina bukan sahaja satu model tepat filem indah tetapi proses membina juga.

Tidak boleh menunggu untuk melihat apa LEGO Star Wars Ultimate Siri Pengumpul set seterusnya akan!

LEGO Star Wars UCS Snowspeeder (75144)

A ikhlas terima kasih kepada LEGO AFOL Perhubungan & Program (ARP) pasukan untuk menghantar saya set ini untuk mengkaji semula. Pendapat, kepercayaan dan pandangan yang dinyatakan dalam kajian ini tidak semestinya menggambarkan pendapat, kepercayaan dan pandangan Kumpulan LEGO. set ulasan dihantar dalam tidak menjamin kajian yang positif.

One response to “ULASAN: LEGO Star Wars Ultimate Collectors Series Snowspeeder (75144)”

  1. […] review is available in the following languages: Chinese (Simplified); Bahasa Malayu and Bahasa […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *